GR | EN | TR
linkedinGRtwitterGRfacebookGR

 

header-nea.jpg

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Προωθώντας την κυκλική οικονομία  

Ο όρος της κυκλικής οικονομίας έχει εισέλθει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και τείνει να αυξάνει την παρουσία και την αναγκαιότητα του όλο και περισσότερο. Μέσω αυτού του οικονομικού συστήματος και της κυκλικής δράσης του, χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο πρώτες ύλες και περισσότερο ανακυκλώσιμες προκειμένου να προστατευτεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και να μειωθούν τα απόβλητα . Η ανάγκη της κυκλικής οικονομίας προκύπτει από τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού που συνεπάγεται αύξηση των αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη ζήτηση των πρώτων υλών οι οποίες με την πάροδο των χρόνων αφανίζονται. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται η επάρκεια φυσικών πόρων, είναι να ακολουθηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα, θα μειώνει την ανάγκη για νέους πόρους, μέσω της ευφυέστερης χρήσης τους και της διαρκούς επαναχρησιμοποίησής τους.

Η Μ.Ε.Λ. Α.Ε., ήδη από το 1964, προάγει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμου χάρτου, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή επιχρισμένου χαρτονιού. Η εταιρία μας αποτελεί το μεγαλύτερο ανακυκλωτή της χώρας, ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πάνω από 120.000 τόνος χαρτί το χρόνο. Έτσι, για την παραγωγική μας διαδικασία δεν απαιτείται η εξεύρεση νέων πόρων αλλά η χρήση πόρων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και ανακυκλωθεί. Επίσης, η ΜΕΛ διαθέτει ένα σύγχρονο συγκρότημα βιολογικού καθαρισμού, που συμβάλει σε εσωτερική ανακύκλωση των υλικών παραγωγής, κάτι που οδηγεί στη χρήση όλο και λιγότερο πρώτων υλών και δη ως επί του πλείστον ανακυκλώσιμων, προκειμένου να προστατευτεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και να μειωθούν τα απόβλητα, με σημαντικό κοινωνικό όφελος. Τα αποτελέσματα δε εκτός από περιβαλλοντικά είναι και οικονομικά καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.

Πράσινη Χρηματοδοτική Πρωτιά

Η ΜΕΛ συνεχίζοντας την οικολογική της δράση, απαντά στην πρόκληση των περιβαλλοντικών στόχων που έθεσε η Ε.Ε. και γίνεται η πρώτη Εταιρία πανελλαδικά που θα χρηματοδοτηθεί με κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Προωθώντας την κυκλική οικονομία, η ΜΕΛ έχει δεσμευτεί για μείωση θερμικής ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας , κατανάλωσης νερού γεωτρήσεων και ειδικών εκπομπών CO2 έως το 2025. Σε απολυτή ταύτιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και με στόχο την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, η ΜΕΛ αποσκοπεί στην μείωση του ποσοστού παρθένας χαρτομάζας ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην μείωση του ποσοστού στερεών αποβλήτων. Με απόλυτη κοινωνική ευθύνη και αναγνωρίζοντας ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, η ΜΕΛ, από το 2022 θα υλοποιεί η θα συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την ορθή συντήρηση του εξοπλισμού, την ενεργειακή διαχείριση και την υγεία και ασφάλεια. Σε παράλληλο χρόνο, στόχος της Εταιρίας είναι η συμμετοχή της σε εκδηλώσεις που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Η εταιρία MEL επενδύει στο μέλλον.

Εγκατάσταση πρέσας Disan στη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού στην Κ.Γέφυρα Θεσσαλονίκης για την κομποστοποίηση των υπολειμμάτων χαρτιού με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην παραγωγή.

Η επένδυση συμβάλει στην έντονη επενδυτική δράση της εταιρίας στην οικολογική συμπεριφορά.

Δυναμώνουμε την τράπεζα αίματος των εργαζομένων της εταιρείας προς όφελος όλων μας!

Η εταιρεία μας την Δευτέρα 19/04/2021 πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων.

Μέρα προσφοράς όπου καθένας από εμάς έκανε ένα δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και τη διάθεση ενίσχυσης της τράπεζας αίματος της δικής μας οικογένειας αλλά και του συνόλου.

Επίσκεψη του Τούρκου Πρόξενου στην ΜΕΛ

Είχαμε την τιμή να επισκεφθεί στις 02.02.2021 τις εγκαταστάσεις της Εταιρίας μας ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκης κος Efe Ceylan, και ο νέος εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου, κος Ahmet Erdogan. Το κλιμάκιο του προξενείου ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου, όπου του παρουσιάστηκε ο τρόπος παραγωγής του χαρτονιού, μέσω του υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού της Εταιρίας μας. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση της αγοράς και την ανάπτυξη της Εταιρίας και τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί καθώς και προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, κάτι στο οποίο το Προξενείο και οι άνθρωποί του, όπως πάντα, θα σταθούν αρωγοί.

Η ΜΕΛ αρωγός στην εθνική προσπάθεια κατά του ιού

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε όλους όσους με αυταπάρνηση συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό των συμπολιτών μας, μέχρι να περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε. Η ΜΕΛ, ενισχύοντας το έργο τους, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των τοπικών υπηρεσιών υγείας και παραχώρησε τον κατάλληλο εξοπλισμό στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, που θα λειτουργεί ως σημείο αρχικής εξέτασης των ασθενών COVID .

Συνεχίζουμε μαζί με δύναμη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!

Οι επιχειρήσεις, ιδίως σε περιόδους κρίσης, στέκονται δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας, μέλη της οποίας είναι και οι ίδιες.

Στον αγώνα που δίνουμε, δεν περισσεύει κανείς!

H ΜΕΛ γίνεται παραγωγός ενέργειας 

Η ΜΕΛ, η μεγαλύτερη χαρτονοβιομηχανία των Βαλκανίων και από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Β. Ελλάδας, γιορτάζει φέτος τα 53α γενέθλιά της ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα, με την υπογραφή σύμβασης με την ΕΔΑ-ΘΕΣ, σύμφωνα με την οποία εντός το 2021 θα φτάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στο εργοστάσιο, με κόστος κατασκευής που αγγίζει τα 2εκ Ευρώ. Η ΜΕΛ προτίθεται να κατασκευάσει στο μεταξύ μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς πώληση με τη χρήση φυσικού αερίου, επένδυση που ανέρχεται στα 5εκ. Ευρώ και θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της Εταιρίας, χωρίς τραπεζικό δανεισμό ή κοινοτικές επενδύσεις και τη στήριξη της PAK Group, όπου και ανήκει. Από τη νέα αυτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 8,6MW ανά έτος η MΕΛ θα κάνει χρήση επίσης των εκλυόμενων θερμικών φορτίων στην παραγωγική της διαδικασία και ευελπιστεί να αποκομίζει συνολικά ποσό άνω των 2εκ. ευρώ ετησίως. Η επένδυση αυτή ισχυροποιεί τα μέγιστα τη ΜΕΛ και θα επιφέρει πρόσθετα σημαντικά οφέλη σε χιλιάδες κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, που θα κάνουν και αυτοί φυσικά χρήση του δικτύου φυσικού αερίου.

Η διοίκηση της ΜΕΛ θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς την ΕΔΑ-ΘΕΣ και προσωπικά τον κο. Λεωνίδα Μπακούρα, γενικό διευθυντή της, ο οποίος ακόμα και την σκληρή περίοδο του lock down δεν δίστασε να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μας, προκειμένου αυτή η συμφωνία τελικά να ολοκληρωθεί, προς όφελος των δύο εταιριών αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://energypress.gr/news/ti-megalyteri-symvasi-sto-hartofylakio-tis-ypegrapse-i-eda-thess-me-ti-mel-i-hartoviomihania 

 

Έναρξη νέου λέβητα βιομάζας

Η εταιρεία ΜΕΛ Μ.Α.Ε. έχοντας οικολογική συνείδηση και σαν πρωταρχική μέριμνα τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, προχώρησε σε επένδυση ύψους 1.500.000 ευρώ για την κατασκευή νέου ατμολέβητα 22 tn/h για την παραγωγή κορεσμένου ατμού, με καύση pellet. Η έναρξη λειτουργίας του νέου ατμολέβητα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020 και έτσι ολοκληρώθηκε πλέον το συγκρότημα παραγωγής ατμού αποτελούμενο από πέντε ατμολέβητες, οι οποίοι παράγουν το σύνολο του ατμού που χρειάζεται η ΜΕΛ. Η συνολική επένδυση για την κατασκευή και λειτουργία του συγκροτήματος λεβήτων βιομάζας, ξεπέρασε συνολικά τα 4.500.000 ευρώ. Επιδοτήθηκε από Ευρωπαϊκά κονδύλια και οδήγησε στον ολοκληρωτικό τερματισμό της χρήσης μαζούτ, ύστερα από 52 συνεχή χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, γεγονός που καθιστά την ΜΕΛ ακόμα πιο "πράσινη" βιομηχανία.   

Ευχαριστούμε την τεχνική εταιρεία «ΕΚΤΕ», που κατασκεύασε τους ατμολέβητες, την «COSMOS Συμβουλευτική» για την επιμέλεια και την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου στους ισχύοντες επενδυτικούς νόμους και την «Πειραιώς Leasing» για την χρηματοδότηση στο σύνολο της επένδυσης.

23-25 Μαΐου 2019 - CEPI ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2019

Η ΜΕΛ M.A.E. έχει την τιμή να οργανώσει, να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Χαρτοβιομηχανιών (CEPI Cartonboard), το μεγαλύτερο του κλάδου για το 2019.
Με περισσότερες από 490 ευρωπαϊκές εταιρείες να εκπροσωπούνται, το συνέδριο αυτό αποτελεί την ιδανική ευκαιρία ανταλλαγής δημιουργικών απόψεων και παρουσίασης νέων τεχνολογικών εφαρμογών που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του μέλλοντος για τη βιομηχανία χάρτου.

Ιστορίες από Χαρτόνι

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΜΕΛημά μας», της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου, παρουσιάστηκε η έκθεση του εικαστικού Μανώλη Χάρου «Ιστορίες από χαρτόνι - Αισώπειοι μύθοι»,  στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca, από 15/05/2017 έως 15/07/2017, με επιμελητές τους ιστορικούς τέχνης Γιάννη Μπόλη και Δόμνα Γούναρη. Ο εικαστικός, έχοντας αναζητήσει και μελετήσει αναπαραστάσεις των Μύθων σε πολυάριθμα εικονογραφημένα χειρόγραφα και εκδόσεις, παρουσίασε δισδιάστατες και τρισδιάστατες συνθέσεις από χαρτόνι, που συγκροτούν στο σύνολό τους ενιαίο περιβάλλον, με κεντρικούς ήρωες τα ζώα που αποκτούν φωνή και ανθρώπινες ιδιότητες, χαρτογραφώντας έναν πολυδιάστατο εσωτερικό κόσμο συναισθημάτων. Περισσότεροι από 1000 μαθητές συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις  της έκθεσης καθώς ο πρωταρχικός στόχος της έκθεσης ήταν εκπαιδευτικός, προσβλέποντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά στην ανακύκλωση, καθώς και στην κινητοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους. Επίσης, ειδικά για την παρουσίαση αυτή, ο καλλιτέχνης σχεδίασε μια μεγάλη ιχνογραφία σε χαρτόνι και οι νεαροί επισκέπτες συμμετείχαν στην ολοκλήρωσή της προκειμένου να αισθανθούν τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικής έκφρασης, παίρνοντας μέρος σε ένα ευφάνταστο εικαστικό «παιχνίδι».

Επετειακή εκδήλωση 50 χρόνια στο ΜΜΘ

Τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η  Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, ΜΕΛ, σε επετειακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη ζεστή και συγκινητική αυτή βραδιά, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές στιγμές της πενηντάχρονης διαδρομής της εταιρείας, με έμφαση στο δημιουργικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της παράλληλα παρουσιάζοντας δράσεις του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας με γενικό τίτλο «ΜΕΛημά μας».

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛ, κ. Ευθύμιος Ναλμπάνης. 

Το  παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, επαγγελματικών φορέων, φορέων του δημοσίου, Προξενείων, επιχειρήσεων και βιομηχανιών, εργαζόμενοι και ΜΜΕ.

Τη βραδιά παρουσίασε ο καταξιωμένος ηθοποιός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σε σκηνοθεσία του Χρίστου Γεωργίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπέροχη Πέννυ Μπαλτατζή και τους μουσικούς της. 

Η πέμπτη επέτειος της παρουσίας του PAK GROUP

Η πέμπτη επέτειος της παρουσίας του PAK GROUP στην Ελλάδα μέσω της ιδιοκτησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΛ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ ΜΑΕ, βρίσκει την μοναδική Ελληνική χαρτονοβιομηχανία να ολοκληρώνει το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την διοίκηση και εγκρίθηκε από τον μέτοχο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου αυτού ήταν καταρχάς η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας με την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας υδάτων δυναμικότητας 17.000 κυβικών μέτρων και δαπάνης 2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ατμού με χρήση βιομάζας δυναμικότητας 20 MW προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Βελτίωση της συσκευασίας του τελικού προϊόντος με την αγορά της υπερσύγχρονης γραμμής συσκευασίας MSK προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ και πλήθος άλλων παρεμβάσεων κατά την 4ετία 2013 – 2016 συνολικής δαπάνης 4 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Η πορεία της εταιρείας κατά το παραπάνω διάστημα και τα αποτελέσματα των επενδύσεων της 4ετίας, έδωσαν την δυνατότητα στη διοίκηση της ΜΕΛ σε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 2016, να διεκδικήσει και να πετύχει τη συναίνεση του μετόχου για την ταχύτατη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, με την διάθεση 11,6 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου μέρους της γραμμής χαρτονοποίησης στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας και κυρίαρχη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου κατά 20%, ποσότητα που αναμένεται να προσθέσει 15 εκατομμύρια ευρώ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων στην κοστολογική διάρθρωσή της.

Η επένδυση ολοκληρώθηκε κατά το χρονικό διάστημα 23/06/2017 – 23/07/2017 σε απόλυτη συμφωνία με το προσχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα και αφορά κατά κύριο λόγο:

 Εγκατάσταση και λειτουργία shoe press
 Εγκατάσταση και λειτουργία offset press
 Εγκατάσταση και λειτουργία first press
 Εγκατάσταση και λειτουργία couch press
 Αναβάθμιση του στεγνωτικού τμήματος με προσθήκη κυλίνδρων.
 Προσθήκη νέας γραμμής πολτοποίησης.
 Αντικατάσταση του συστήματος ΧΜ1
 Αναβάθμιση του QCS .

Ανάδοχοι των παραπάνω είναι οι οίκοι VOITH για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και SAEL για τον ηλεκτρολογικό, οι οποίοι συνεπικορούμενοι από το προσωπικό της ΜΕΛ και πλήθος Ελληνικών συνεργείων, έφεραν σε πέρας το μεγάλο αυτό έργο.

Ευχαριστούμε θερμά τους πελάτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την κατανόηση και συμπαράσταση που επέδειξαν κατά το διάστημα της υλοποίησης της επένδυσης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 

ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

contact1ok.jpg

MEL NEWS


 

Εγγραφείτε στο site μας για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

linkedintwitterfacebook
footer2
footer ask

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

 «Χρησιμοποιούμε cookies στην ιστοσελίδα μας για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Χρησιμοποιώντας τη www.melpaper.com αποδέχεστε τη χρήση τους.»